DE INTELLIGENTE BREAK-OUT!

Onze minister president was nog niet uitgesproken of we keken elkaar aan. Wat iedereen al tijden aan zag komen kwam toch als een mokerslag op ons neer. Een intelligente lockdown noemde hij het…een ramp was het eerste woord dat in ons op kwam. Alle kinderen thuis, geen (school-)ritme meer, geen bezoekregelingen meer, geen stagiaire meer die af en toe de boel ontlast, geen vrije weekenden met ons eigen gezin, zelf lesgeven op 5 verschillende niveaus met 4 verschillende scholen…Wat in Nederland een intelligente lockdown werd genoemd, werd voor ons (net gestarte) gezinshuis een ware beproeving.

Ongeveer 9 maanden lang groeide de blijde verwachting van ons gezinshuis dat geboren werd. Zowel de start als de eerste maanden verliepen zo voorspoedig dat het voor ons een bevestiging was (en nog steeds is) dat dit is wat we mogen doen. Direct na de start was het huis gevuld, twee eigen zoons, een pleegdochter die als onze eigen dochter is en twee gezinshuisplaatsingen. Kinderen met een ‘rugzakje’ zoals men dat dan noemt. De intelligente lock down maakte voor de één het rugzakje zwaarder, bij de ander ging het rugzakje tijdelijk af…een intelligente break-out.

Anderhalf jaar woon je nu bij ons, verhuizing nummer zeven was het, in je destijds zesjarige leventje. Je wist letterlijk niet welk vriendje nu precies waar woonde en als we vroegen wat de fijnste plek was om te wonen kregen we elke keer een ander antwoord. Het woord hechten komt in jouw woordenboek niet voor en jouw intelligente lockdown is al jaren geleden in gegaan. Iedereen die dichtbij komt, houd jij op afstand. Iedereen die op afstand blijft mag dichterbij komen. Anderhalve meter hanteer jij al jaren, jij hebt nabijheid al zo vaak compleet mis zien gaan.  Meedoen in het gezinsleven lukt jou niet, eerst zat je regelmatig onder de tafel, nu zit je er aan, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De vele wisselingen in bezoekregelingen brengen jou geregeld tot grote spanning. Het uitzichtloze en het ontbreken van perspectief storten jou geregeld in een volledige lockdown. Onbereikbaar, op afstand, in je eigen wereld zonder verbinding met een ander, geen kans op besmetting.

Maar de intelligente lockdown van onze minister president werd voor jou een intelligente break-out. Er is geen bezoekregeling, dus duidelijkheid, nu woon ik hier. Pleegmoeder Coby is opeens juf Coby, dat schept de afstand die jij nodig hebt.  Er is maar één plek waar jij jezelf hoeft te geven, dat is in ons huis. Het zorgt letterlijk voor minder ‘vechten om te hechten’ en dus minder moeheid, je slaapt opeens niet meer uit. Je schrikt niet letterlijk op van je stoel, want er komt geen bezoek meer in huis.  En de zeer heldere ‘Corona-structuur’ die we al snel thuis aanbrengen, helpt jou om je ergens aan vast te klampen.  Er is vrolijkheid, er is verbinding, je doet mee, we voetballen nu echt mét elkaar…Jij brengt anderhalve meter opeens terug tot nabijheid, niet letterlijk, want van fysiek contact wil je nog steeds niets weten.

Ja, het is een heftige periode in ons gezinshuis. Jij vindt het fijn, maar dat geldt niet voor alle kinderen. Juist nu we een paar dagen vrij zijn en eindelijk weer eens alleen met ons basisgezin een paar dagen bij elkaar zijn, ontdekken we hoe intensief de afgelopen maanden waren. Maar, zoals we het ook in onze eigen visie verwoorden: we willen ons focussen op wat goed gaat bij het kind, wat niet goed gaat is vaak al voldoende bevestigd. Jij bent op dit moment het zonnestraaltje in huis, daar genieten we extra van, een onverwacht cadeau. Juist omdat we beseffen dat er een moment komt dat jij jouw intelligente break-out opheft en de lockdown weer laat ingaan. En daar zit geen spoorboekje bij, dat gaat met Thalys achtige snelheden.

Keurmerken

keurmerk-gezinshuis
SKJ-logo

Copyright ©ZieYou.

Website door Bredewold.nl